Турция

„ГРАД НА ДВА КОНТИНЕНТА” – ИСТАНБУЛ
Код на оферта:
401

Тръгване от:
Бургас, Айтос, Карнобат, Поморие, Варна

Маршрут:
Бургас - Истанбул - Бургас

Продължителност:
4 дни / 3 нощувки

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:
20.10.2022 г.,   17.11.2022 г.,   15.12.2022 г.

Цена от: 225 лв.
Програма
Програма:
1-ви ден:
Отпътуване:
в 03.30 ч. от Варна, ул. "Антим I'';
в 06.00 ч. от Бургас, ул. „Булаир”10 (срещу х.„Булаир”).
Преминаване на границата през ГКПП Малко Търново-Дерекьой. Пътуване през Турция с почивка по пътя. Пристигане в Истанбул. БОНУС: посещение на Галата порт – новото място в Истанбул за култура, пазаруване и развлечение – възможност за разходка по брега на Босфора покрай часовниковата кула Топхане, за посещение на музея за изобразително изкуство и скулптура, за чаша ароматно кафе или чай. Настаняване в хотел 3/4* в близост до историческия център. Свободно време или мероприятие срещу доплащане – Вечерен круиз. Нощувка.

2-ри ден:
Закуска.
Свободно време или мероприятия срещу доплащане:
 • дневен тур "Принцови острови" или
 • дневен тур „Два континента”;
 • дневен тур "Mузеите „Рахми Коч” и „Миниатюрк”;
 • вечерен тур „Истанбул от високо”.
Нощувка.

3-ти ден:
Закуска.
Свободно време или мероприятия срещу доплащане:
 • дневен тур: разходка с корабче по Босфора;
 • дневен тур: „дворец Долмабахче”;
 • дневен тур: „Азиатски бряг”;
 • вечерен тур: МОЛ Уотъргардън с танцуващите фонтани.
Нощувка.

4-ти ден:
Закуска. Освобождаване на хотела. Свободно време или мероприятие срещу доплащане – тур „Християнският Истанбул”. Посещение на AQUA FLORYA MALL Istanbul, разположен на брега на Мраморно море. Тук е Истанбул Аквариум, разположен на два етажа с множество зали и тунел под водата. Възможност и за чаша кафе с прекрасна гледка към Мраморно море или за покупки в магазините на реномирани турски и световни марки. Отпътуване за Лозенград – свободно време за разходка, почивка и пазаруване в центъра на града. Отпътуване за България през ГКПП Малко Търново - Дерекьой и вечерта пристигане в Бургас, във Варна – около полунощ.

Допълнителни мероприятия, които се осъществяват при група от минимум 25 туристи:
 • „Вечерен круиз по Босфора” – (около 4 часа) Корабът плава покрай европейския и азиатския бряг, докато се наслаждавате на вечеря, напитки, богата фолклорна програма и ориенталски танци.
Цена: 80 лв./40 € и включва: трансфер, круиз по Босфора, вечеря (ордьовър, салата, основно ястие, десерт), местни алкохолни и безалкохолни напитки без лимит, фолклорна програма и ориенталски танци.
 • Обзорна обиколка „Два континента” – (около 3,5 часа) панорамна автобусна обиколка: двореца „Топ Капъ”, Египетския пазар, кулата „Галата”, двореца „Долмабахче”, залива „Златния рог”. Преминаване по първия висящ мост над Босфора и фото-пауза на хълма Чамлъджа, откъдето се открива прекрасна панорама към Мраморно море, към Принцовите острови, към историческия полуостров и Босфора. Панорамен пешеходен тур: площада Хиподрум с трите колони /Змийската колона, Египетския обелиск и Порфирогенната колона/, Синята джамия, чешмата на Вилхелм II, базиликата „Света София” и банята на Хюрем султан. Посещение на фабрика за кожени изделия.
Цена: 30 лв./15 € и включва: автобусна обиколка, пешеходен тур и екскурзовод на български език.
 • „Принцови острови” – (около 6 часа) - общо 9 на брой, разположени в Мраморно море, на югоизток от Истанбул. Посещение на най-големият от тях – Буюк Ада. Разходка във вътрешността на острова, по бреговете и по живописните улички с красиви къщи, дюкяни и кафенета. Възможност за кулинарна наслада в някое от ресторанчета на брега.
Цена: 30 лв./ 15 € и включва: трансфер, фериботни билети и екскурзовод на български език.
 • Посещение на музеите „Рахми Коч“ и „Миниатюрк” – (около 4 часа). Музей „Рахми Коч“ е разположен на три отделни части от около 28 000 квадратни метра общо: сграда Мустафа Коч/ историческа сграда Ленгерхане, корабостроителница, открита изложбена площ. Колекцията на музея, най-общо казано, се състои от комуникационни и транспортни предмети, представляващи много хубави примери на индустриална археология. Възможност срещу доплащане на място за раходка с лодка из залива Златен рог . „Миниатюрк” е музей на открито в залива Златния рог, където в умален вид, под формата на модели и макети могат да се видят всички забележителности на територията на днешна Турция.
Цена: 50 лв./ 25 € и включва: трансфер, входни такси и екскурзовод на български език.
 • „Истанбул от високо” с посещение на небостъргача „Сапфир” – (около 4 часа) Посещение на най-високата жилищна сграда в Европа – небостъргача „Сапфир”. Възможност да се изкачите до панорамната площадка, откъдето се открива гледка към града и Босфора на 360 градуса и да се насладите на Sky RIDE – 4D изумителна симулация за полет с хеликоптер над Истанбул (без входни такси).
Цена: 30 лв./15 € и включва: трансфер и екскурзовод на български език.
 • Разходка с корабче по Босфора – (около 4 часа) – подробен разказ за обектите по европейския и азиатския бряг: кварталите на различните общности, двореца Долмабахче, местността Ортакьой, единствения изкуствен остров, двореца Бейлярбей, Девическата кула, кулата Галата и други интересни места; посещение на ”Египетския пазар”.
Цена: 40 лв./20 € и включва: трансфер, разходка с корабче, ”Египетския пазар” и екскурзовод на български език.
 • Посещение на султанския дворец „Долма бахче сарай” – (около 4 часа) „Долма бахче сарай” (наричан „Турския Версай”) е дворецът на последните султани, последна резиденция на Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на съвременна Турция, привличащ вниманието, както с архитектурата и живописното си разположение на брега на Босфора, така и с ценностите от злато и сребро.
Цена: 70 лв./35 € и включва: трансфер, входна такса за двореца и екскурзовод на български език.
 • Обиколка „Азиатски бряг” - дворците „Бейлярбей“ и „Кючуксу“ – (около 4 часа) Дворецът „Бейлярбей“ – фантазия от бял мрамор сред магнолиева горичка, построен през XIX в. на азиатския бряг на Босфора от султан Абдул Азис като лятна резиденция на султаните и място, където отсядали най-важните чуждестранни гости – една от тях е френската императрица Йожени, австро-унгарския император Йозеф и др. Дворецът „Кючуксу“ е ловна резиденция на Абдул Меджид I, разположен на брега, там където се вливат единствените реки в Босфора, той носи изтънчеността на т.нар. Османски барок, съчетаващ умело ориенталски и западни елементи.
Цена: 60 лв./ 30 € и включва: трансфер, входни такси за дворците и екскурзовод на български език.
 • МОЛ Watergarden Istanbul – (около 4 часа) Трансфер до азиатската част с посещение на МОЛ Watergarden Istanbul – където са пеещите и танцуващи фонтани, градините на покрива и романтични ресторантчета с кулинарни изкушения от цял свят. Шоуто е с изключителна хореография на вода, светлина, лазерни ефекти и музика на площ от 5 000 м2.
Цена: 30 лв./ 15 € и включва: трансфер, посещение на МОЛ-а и екскурзовод на български език.
 • Обиколка „Християнският Истанбул“ – (около 2 часа) Посещение на църквата „Св.Георги“ – седалище на Константинополската патриаршия. Сред най-ценните реликви на църквата са мощите на св. Григорий Богослов, св. Йоан Златоуст, св. Евтимия, "Колоната на Бичуването", т.е. колоната, на която Спасителят е бил вързан и бичуван. Посещение на църквата „Св.Богородица Влахерна“ с чудотворната икона на света Богородица, благодарение на която градът нееднократно е бил спасяван; аязмо. посещение на желязната църква „Свети Стефан“. Разходка из Фенер и Балат.
Цена: 30 лв./ 15 € и включва: трансфер, входни такси и екскурзовод на български език.

 • Гореупоменатите цени за допълнителните мероприятия в ЛЕВА са валидни при предварителна заявка и плащане. По време на пътуването се заплащат по гореупоменатите цени в ЕВРО. * Деца под 12 г. ползват 10 лв./ 5 € отстъпка.

Допълнителна информация:
 • Необходими документи: - международен паспорт с дата на валидност не по-малко от 60 дни от датата на влизане в Турция; - за лицата под 18 г., пътуващи сами, непридружени от родителите си или пътуващи с единия от тях – се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители/ детето им да пътува в чужбина. Паспортът, оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
 • Записване и начин на плащане: 30%. капаро при записване и сключване на договор за организирано пътуване; доплащането се извършва до 7 дни преди датата на отпътуване;
 • КОВИД-19 – в случай на затваряне на границите внесената сума се възстановява в 14-дневен срок;
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" с покритие за Ковид-19 струва от 1,5% до 3,7% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация съгласно условията на ЗК Лев Инс. ** При положителен ПСР/антигенен тест или карантина преди отпътуването заплатените суми се възстановят по клаузите на тази застраховка. *** При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява;
 • Настаняването в автобуса е според последователността на записване;
 • Допълнителните мероприятия и услуги се заявяват при записване и се заплащат при доплащане на екскурзията.
 • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 туристи; * При минимум 6 туристи има възможност за трансфер срещу доплащане спрямо базовата цена от Бургас за тръгване от Обзор – 19 лв.; от Карнобат, Св. Влас,Несебър, Равда, Ахелой – 15 лв.; от Сарафово – 8 лв.; ** Отпътуването от Варна е при минимум 6 туристи.
 • Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване;
 • Турция: няма визи; забранено е пушенето на обществени места; водата в Истанбул НЕ се пие;
 • Парична единица - турска лира (1 TRL ≈ 0,14 лв. към 28.03.22);
 • Няма часова разлика от края на м.март до края на м.октомври.
 • Входните такси варират според обменния курс.
 • Капалъ чарши не работи в неделя; пазарите затварят в 19.00 ч.