ВЕЛИКДЕН

„БАЛКАНСКИ СЪКРОВИЩА”: БУДВА – КОТОР – ДУБРОВНИК – НЕУМ – МОСТАР – САРАЕВО
Код на оферта:
791

Тръгване от:
Бургас, Айтос, Карнобат, Пловдив, Варна, София

Продължителност:
7 дни / 5 нощувки

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:
30.04.2024 г.,   25.09.2024 г.

Цена от: 699 лв.
Програма
Програма:

1-ви ден:
Отпътуване в 21.30 ч. от Бургас, ул.„Булаир“10 с/у х.„Булаир“ (среща в 21.15 ч.);
2-ри ден:
Отпътуване в 01.00 ч. от Пловдив, бензиностанция ОМВ до х.”Санкт Петербург”; в 03.00 ч. от София, стадион „В.Левски“ по маршрут ГКПП Калотина – Крушевац – Подгорица – Будва. Почивки по пътя на 3 часа и преминаване на българо-сръбска и сърбо-хърватска граници. Фото-пауза на главния път над остров Свети Стефан – любимо място за почивка на известни личности. Вечерта пристигане в Будва – настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.
3-ри ден:
Закуска. Свободно време или по желание и срещу доплащане: екскурзия „Черногорските перли” (при необходимост се размества последователноста на разглеждане на обектите) Будва – средновековен град, разположен на полуостров, обграден от крепостна стена с 15 отбранителни кули и порти, пешеходна обиколка с екскурзовод, свободно време. Отпътуване и пристигане в Котор, пешеходна обиколка с екскурзовод: часовниковата кула, католическата катедрала “Св.Трифон”, църквата “Св.Николай Чудотворец”, църквата “Св.Лука”. Свободно време в Котор или срещу доплащане – разходка с моторна лодка в Которския залив и остров Богородица. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
4-ти ден:
Закуска. Освобождаване на хотела. Прекосяване с ферибот на най-тясната част на един от най-атрактивните заливи в света – Которския, известен още и като най-южния фиорд в Европа. Преминаване на черногорско-хърватската граница. Панорамна автобусна обиколка на Дубровнишката ривиера. Пешеходна обиколка на старата част на Дубровник с местен лицензиран екскурзовод – централната старинна улица "Страдун", паметника Гундулич, паметника на Орландо, Йезуитската църква “Св. Игнасиус”, Францисканския манастир /отвън/, Доминиканския манастир /отвън/, виждат се църквите "Св. Спас" и "Св. Влах" – светеца защитник на града, галерията "Кнeжев двор" /отвън/. Свободно време или по желание и срещу доплащане панорамна обиколка с корабче (около 45 минути, безалкохолна напитка на борда и при благоприятни климатични условия) около крепостните стени на Дубровник, остров Локрум, до крепостта Ловрийенац на върха на 36-метрова скала, до елитния квартал Плоче, до вила Шехерезада, живописно разположена на скала с гледка към Адриатика. Отпътуване, преминаване на границата с Босна и Херцеговина, пристигане в Неум – единственият град на републиката с излаз на Адриатическо море. Настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.
5-ти ден:
Закуска. Свободно време или по желание и срещу доплащане еднодневна екскурзия до о. Корчула – един от големите острови по далматинското крайбрежие на Хърватия и родно място на мореплавателя Марко Поло. Рано след закуска отпътуване и посещение на Мали Стон, китно градче, обградено с най-дългата крепостна стена в Европа – 5.5 км. Отпътуване за град Оребич, откъдето с лодка се прехвърляме на осторова на Малко Поло – пешеходна обиколка с местен екскурзовод. По пътя на обратно има възможност за дегустация на миди или стриди при доплащане на място във фермата. Вечеря. Нощувка.
6-ти ден:
Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване и пристигане в Мостар, разположен на двата бряга на река Неретва. Възможност за разходка по калдъръмените улици на стария град: Стари мост – емблематичен за града, дело на османския архитект Мимар Хайрудин, в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство; чаршията на куюмджиите, джамията Коски Мехмед Паша, католическата църква. Отпътуване за Сараево – столицата на Босна и Херцеговина, разположена в долина и заобиколена от Динарските Алпи. Тук в продължение на векове съжителстват хора от различни религии – мюсюлмани, православни, католици и евреи. Забележителни са фонтанът Себил на площад Башчаршия, наричан и „сърцето на Сараево“; Латинският мост, където е станал антентата, слагащ началото на Първата световна война. Настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.
7-ти ден:
Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за България. По пътя фото-пауза във Вишеград при известния каменен мост над река Дрина – „Чуприята” – построен през ХVI век по инициатива на Мехмед паша-Соколлу и дело на великия архитект Синан. Мостът е и основен обект в романа на обичания автор Иво Андрич - "Мостът на Дрина" и е в списъка на ЮНЕСКО. Преминаване на границата между Босна и Херцеговина и Сърбия. Почивки по пътя на 3 часа. Преминаване на сърбо-българската граница. Пристигане в София и Пловдив вечерта, в Бургас и Варна след полунощ.

Цената включва:
 • транспорт с лицензиран автобус;
 • пътни, магистрални, гранични такси, фериботни такси; -> чек пойнт такса и паркинг;
 • 2 нощувки със закуска и вечеря в хотел 3* в район Будва;
 • 2 нощувки със закуска и вечеря в хотел 2/3* в район Неум/ Дубровник;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в район Сараево;
 • пешеходната обиколка на Дубровник с местен лицензиран екскурзовод и включена такса за слушалки;
 • фото-пауза във Вишеград;
 • застраховка “Помощ при пътуване в чужбина”с лимит 5000 € за лица до 70 г.
 • водач на агенцията по време на пътуването;

Цената НЕ включва:
 • застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с лимит 5000 € за лица 70-84.99 г. – 15 лв.; лица 85 и повече години не се застраховат;
 • ползване на двойна седалка от един турист: 320 лв.;
 • единична стая – 200 лв.;
 • туристическа такса: 2 € на нощувка;
 • градски транспорт и входни такси.

Отстъпки:
 • Отстъпка „Ранно записване” – 60 / 30 дни преди датата на отпътуване – съответно 6 / 3 %;
 • Отстъпка „Група” от минимум 10 туристи – 3 %; групи над 30 туристи – по договаряне (СЦО);
 • Отстъпка за дете до 12 г. – 50 лв.;
 • Ползва се само една от посочените отстъпки.

Допълнителни мероприятия, осъществявани при минимум 25 туристи:
   • "Черногорски перли" - пешеходни обиколки с екскурзовод в Будва и Котор, с включена такса за Котор и трансфер.
Цена: 40 лв./20 €
   • Разходка с корабче в Которския залив - включва билети за кораб
Цена: 40 лв./20 €
   • Обиколка с корабче около Дубровник - включва билети за кораб, напитка на борда, екскурзовод.
Цена: 50 лв./25 €
   • Еднодневна екскурзия до о.Корчула - включва трансфер, посещение на Мали Стон, преминаване през полуостров Пелешац до град Оребич, кораб до о.Корчула, местен екскурзовод.
Цена: 80 лв./40 €

Анулации и неустойки:
1. Крайният срок, в който ПОТРЕБИТЕЛЯТ може да се откаже от организираното пътуване с автобус или самолет, без да дължи неустойка, е до 65 /шестдесет и пет/ дни преди датата на отпътуване.
2. При организирани пътувания с автобус, ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже в период по-малък от 65 дни от датата на отпътуване, дължи неустойка от цената на туристическия пакет на човек, както следва:
от 64 до 35 дни преди датата на отпътуване дължи неустойка в размер на 30 %;
от 34 до 15 дни преди датата на отпътуване дължи неустойка в размер на 50 %;
от 14 до 08 дни преди датата на отпътуване дължи неустойка в размер на 75%;
от 07 дни преди датата на отпътуване дължи неустойка в размер на 100 %.
2.1. При организирани пътувания със самолет, ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже в период по-малък от 65 дни от датата на отпътуване, дължи неустойка от цената на туристическия пакет на човек, както следва:
от 64 до 35 дни преди датата на отпътуване дължи неустойка в размер на 50 %;
от 34 до 15 дни преди датата на отпътуване дължи неустойка в размер на 75 %;
от 14 преди датата на отпътуване дължи неустойка в размер на 100 %.
3. При анулация на резервацията за пътуване поради болест или други лични причини на ПОТРЕБИТЕЛЯ, той дължи неустойка съгласно т.2 и т.2.1. Препоръчва се на всеки клиент сключването на застраховка "Отмяна на пътуване", по клаузите на която в случай на заболяване, карантина или отказ на отпуск от страна на работодателя, размерът на дължимата неустойка се покрива от застрахователя.
4. ОРГАНИЗАТОРЪТ си запазва правото да откаже извършването на услуги преди и по време на пътуването, включително и пълна анулация на услуги до края на пътуването, на всяко лице, чието поведение е такова, че според държавен служител, клиент, контрагент или друго оторизирано от ОРГАНИЗАТОРА лице, причинява опасност, стрес, вреди, гняв или сериозно неудобство сред други клиенти, служители или контрагенти на ОРГАНИЗАТОРА.
5. При заминаване по туристическа програма в града или мястото, където следва да се нощува, не се изчакват закъснели туристи и не се възстановяват средства за услугите, които не са консумирани.
6. При отпътуване за друг град или място, където следва да се нощувка, закъснели туристи се изчакват до 15 /петнадесет/ минути. Закъснелите догонват групата или се прибират в България за своя сметка. В тези случаи, ОРГАНИЗАТОРЪТ не носи отговорност за последствията за тези клиенти и не възстановява средства за услугите, които не са консумирани.
7. ОРГАНИЗАТОРЪТ не дължи обяснение или неустойка за анулацията. Проявата, причинила анулацията, се документира с протокол, подписан от присъстващи на място служебни лица и/или туристи.

Допълнителна информация:
 • Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 г., пътуващи сами или само с единия родител – освен валиден документ за самоличност се изисква да се носи и оригинал и копие на нотариално заверена декларация за съгласие от непътуващия родител/и, че са съгласни детето им да пътува в чужбина. !!! ВСЕКИ ТУРИСТ НОСИ ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪХРАНЯВАНЕ НА ДОКУМЕНТА СИ ЗА САМОЛИЧНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ПЪТУВАНЕТО И ПРЕСТОЯ ЗАД ГРАНИЦА !!!
 • Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащането се извършва до 20 дни преди датата на отпътуване;
 • Допълнителните мероприятия и услуги се заявяват при записване; заплащат се при доплащане на екскурзията и се осъществяват при минимум 25 туристи;
 • Настаняването по седалки в автобуса се извършва от екскурзовода при отпътуването според последователността на сключване на договор и плащане. Автобусите са с надпис ДИНИТА и отпред има табела с името на екскурзията;
 • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 туристи;
 • При минимум 6 туристи има възможност за двупосочен трансфер срещу доплащане за тръгване от: Варна – 60 лв.; Обзор – 35 лв.; Свети Влас, Слънчев бряг, Несебър, Равда, Ахелой – 25 лв.; Поморие, Сарафово – 15 лв;
 • Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 07 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" струва около 4,5 % от пакетната цена, в зависимост от срока на анулация съгласно условията на ЗАД Левинс. ** При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява. *** При заболяване на потребителя или невъзможност да вземе отпуск заплатените суми за неустойки поради отказ от пътуване, се възстановят по тази застраховка.
 • Няма допълнителни визови и санитарни изисквания за българи;
 • Национални валути: Босна и Херцеговина – босненска марка (ВАМ) – 1 € = 1.96 ВАМ; 1 лв = 1 ВАМ; Хърватия – от 01.01.2023 е с официална валута – евро; Черна гора – евро.
 • Часово време: България: 12.00 ч. – Босна и Херцеговина, Хърватска, Черна гора 11.00ч.
 • Входни такси (към 20.01.2024): Дубровник: Крепостната стена – 35 €; Княжев двор – 16 €; Дубровник карта (крепостни стени, княжев двор, старата аптека във францисканския манастир) – 35 €; лифт – 27 €; Будва: цитаделата с музея на открито – 4 €; Котор: музей на морето – 4 €; катедралата „Св.Трифон”– 4 €; крепостната стена – 8 €.